Novi pridobitvi ob koncu leta in desetletja

Za konec leta 2019 sta se jati letal društva starodobnikov Letov, pridružili še letali VTC Trener, izdelano v Vršcu in Kavka (Čavka), ki je bila izdelana v Ljubljani, v tovarni LIBIS.  Obe jadralni letali, ki sta bili last AK Ptuj, nameravamo obnoviti do letalnosti. Za začetek bomo pohiteli z  obnovo Čavke, tako da bo mogoče nared že do poletja. Vsekakor pa jo želimo predstaviti na mednarodnem srečanju starodobnikov v Celju leta 2021. 

Ker nimamo v Sloveniji nobenega prostora, ki bi služil kot delavnica bomo Čavko obnavljali v delavnici tovarne HpH na Češkem. Tam se je prijazni lastnik tovarne, ki je sicer tudi jadralni pilot, strinjal s tem, da lahko obnavljamo Čavko pri njih. V zahvalo mu bomo ponudili neomejeno število poletov s Čavko.

Čavka je na prvi pogled v dobrem stanju, toda dela bo na njej kar precej. Nasploh nam v prihodnjih mesecih in najbrž tudi letih ne bo zmanjkalo dela. Nismo še do konca zaključili obnove dveh angleških jadralnih letal: Tandem Tutorja in Skylarka 2. Tudi ti dve letali bosta obnovljeni do poletja. Seveda bomo o dogajanju v povezavi z obnovo poročali na naši spletni strani.

S prihodom Trenerja in Čavke imamo kar naenkrat v društvu več letal kot članov. Ker več ljudi več zmore in več glav več ve, vabimo ljubitelje starodobnikov in sploh ljubitelje tehnične kulture, da se nam pridružijo v prizadevanjih za ohranitev naše letalske dediščine. Veseli bomo vsakogar, ki se nam pridruži.