Vabilo k Projektu šole gradnje letal

Šola gradnje letal je projekt, ki smo si ga zadali člani društva Letov, z namenom ohranitve delčka tehnične letalske zgodovine povezane z nekdanjo skupno državo. Skozi učenje spoznavamo skoraj pozabljene rokodelske spretnosti, ki so s prihodom novih materialov v letalstvo začele postopno zamirati v drugi polovici prejšnjega stoletja. Skromna želja in cilj je, da v bližnji prihodnosti vrnemo na nebo še katero od domačih konstrukcij in jih tako ohranimo za rodove, ki prihajajo za nami.

V začetku je bil naš projekt nezahteven in potreb v večjem obsegu skoraj ni bilo. Z širše zastavljenimi cilji pa smo ugotovili, da potrebujemo še veliko stvari in da smo tehnično in materialno v veliki meri nezadostni. V dobrem letu smo prišli do spoznanja, da v Sloveniji potrebujemo delavnico, ki bi nam v zimskem času omogočala nemoteno delo. Izpeljava vsake stvari je seboj prinesla s seboj še dve dodatni novi spoznanji in tako smo, v tem kratkem obdobju, napredovali v smislu gradnje, kot tudi reševanja težav z lastnimi sredstvi.

V upanju, da uspemo del osvojenega znanja predstaviti širšemu krogu ljubiteljev starih letal pa vabimo zainteresirane, ki bi jih učenje zanimalo in veselilo, da se nam pridružijo. Sporočili jim bomo, kdaj in kje bodo potekala dela v sklopu šole obnove in gradnje letal. Šola deluje pod mentorstvom svetovno znanega mojstra Jiřija Leníka. Ni je druge podobne šole na svetu, ki bi imela takšnega učitelja.

Kontakt: [email protected]