Srečanje starodobnikov v Biali Podlaski

Zanimanje jadralnih letalcev je na srečo precej razpršeno, tako da ne bo vsa pozornost namenjena le najboljšim na dveh svetovnih prvenstvih v Ostrowu (Poljska)  in Pribramu (Češka), pač pa se bo nekaj ljubiteljev starih letal odpeljalo do letališča bele podlasice – do Biale Podlaske na Poljsko, kjer ne bodo samo kibici, ampak bodo od 1. do 10. junija tudi sami skrbeli  za dobro ozračje  na tradicionalnem srečanju starodobnikov.

Rubik R-26SU

Čeprav na Poljskem ne gre za eno izmed velikih evropskih srečanj, kjer se zbere na desetine starih letal iz vsega sveta, pa bo v Biali Podlaski vseeno zelo zanimivo, saj je njihov program nekaj posebnega. V ospredju so namreč  visoke vleke z avtomobilom in vitlom, kar omogoča dolga vzletna steza, za ljubitelje klasike, pa bo na voljo tudi vleka z letali. Še posebno zanimivi bodo vzleti na vitlo s 3200 m dolgo vrvjo in pričakujemo lahko, da bo prav na tem vzletnem mestu največja gneča.

Slingsby T.41 Skylark 2C

V Biali Podlaski bo tudi Boris Kožuh, ki mu vnema za letenje s pomočjo avtomobilske vleke nikakor ne popušča in če se prav spomnimo njegovih obljub iz Sinja, kjer je bilo lani (2017) prav tako srečanje starodobnikov, bo s svojo Olimpijo skušal priti čim višje.

Olympia 2B

Ja, rekordi  so motiv, ki Borisa spodbujajo k dejavni vlogi med piloti starodobnikov. Seveda pa si organizatorji želijo, da bi na njihovo srečanje prišel še kakšen jadralec s svojim letalom. Morda bo to letos velenjski jadralec Mitja Ribarič, ki bo po nekaj letih vendarle spravil v zrak svojo Mucho.

SZD-12 Mucha 100

Velika želja organizatorjev sta tudi letali Weihe, ki imata streho v Postojni in v Lescah. No, morda pa v Biali preseneti še kdo.

Za ljubitelje so zanimive tudi cene – visoka vleka z avtomobilom: 8 evrov, visoka vleka z vitlom: 8,5, vleka z vitlom s 3200 m dolgo vrvjo 26 evrov, vzlet v aerozapregi z Dynamikom: 3,6 evra/min. Bivanje v kampu in na letališču v  petih sobah je brezplačno, v Hotelu Rota v mestu pa so cene zelo pristopne. In še letala – na voljo bodo Salamandra, Mucha 100, Bekas ali Bocian, Olimpia 2B in Rubik Gobe.

Leave a Comment